آب رفتن پارچه یا لباس شاید جزو دسته بدترین اتفاقهایی باشد که ممکن است برای لباسی که خیلی دوستش داریم اتفاق بیوفتد. این اتفاق زمانی بدتر میشود که قبل از بیرون رفتن از خانه بفهمیم که لباسی که تازه شستهایم سایزش کوچک شده و ممکن است بد ریخت شود و قابل استفاده نیز نباشد.
پارچهها از انواع مختلفی تشکیل میشوند که هرکدام بنا به نوع نخی که از آن تولید شدهاند ممکن است در شرایط گوناگون دچار آبرفت شده و سایز آنها تغییر کند. برخی از پارچه ها با این که در هنگام تولید مراحل ابرفت را میگذرانند، باز هم پس از شستشو آب میروند. اما علت چیست؟
برای این که بدانید علت آبرفت پارچهها چیست؟ با جومتو همراه باشید تا برسی کنیم که چرا پارچه ها و لباسها دچار آبرفت میشوند و در نهایت بفهمیم که راههای مقابله با آبرفت پارچه و لباس چیست.
آبرفت پارچه چیست؟
آبرفت پارچه به تغییر سایز پارچه پس از شستشو گفته میشود و این مسئله در دنیایی لباس ها نیز صدق میکند. ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که بعد از شستن یک لباس، زمانی که میخواهید آن را بپوشید متوجه میشوید که کوچک شده است.
دلیل این که در پارچه تغییر سایز اتفاق میافتد این است که در هنگام تولید پارچه، نوع نخ و وجود منافذ مختلف در بافت پارچه، مخصوصا در نوع پارچه تریکو و کشباف حالتی را ایجاد میکنند که بعد از شستشو سایز پارچه را کوتاه میکنند.
البته این اتفاق در هنگام تولید پارچه توسط تولید کننده در نظر گرفته میشود و به همین دلیل، مقدار مشخصی از آبرفت پارچه را مشخص میکنند و در هنگام تولید در مرحله کامپکت، پارچه را در سایز مناسب خود تثبیت میکنند.
علت آبرفت پارچه چیست؟
پارچه ها از انواع محتلف و نوعهای گوناکونی تشکیل میشوند و برای تولید هرکدام از آنها از انواع نخهای مختلف با کارایی متفات استفاده میشود. همین قضیه در این که چرا پارچهها آبرفت دارند و کوچک میشوند تاثیر زیادی دارد. در ادامه برخی از دلایل مهم آبرفت پارچه را میبینید:
- حرارت باعث آبرفت و جمع شدن بافت پارچه میشود.
- تورم بافت پارچه باعث آبرفت شده و در تغییر سایز آن تاثیر زیادی دارد.
- استراحت بیش از حد پارچه نیز باعث ضعیف شدن بافت تار و پود پارچه شده و در نتیجه باعث آبرفت پارچه میشود.
آبرفت در چه نوع لباس هایی اتفاق میافتد
آبرفت یکی از مسائلی است که هم در پارچه و هم در لباس اتفاق میافتد. معمولا در لباسهای بافت زمستانی و لباسهایی با جنس پارچه خام، آبرفت اتفاق میافتد. زیرا در این نوع لباسها به خاطر این که پارچه مراحل آبرفت را در هنگام تولید طی نکرده، آبرفت اتفاق میافتد.
این اتفاق در مورد لباسهای پنبهای نیز صادق است و این نوع لباسها در مقابل با پارچههای پلی استر (مصنوعی) بیشتر دچار آبرفت میشوند و زمانی که پارچههای مصنوعی را بشویید، به خوبی شاهد آبرفت آن خواهید بود.
بهتر است بدانید که آبرفت پارچههای تریکو، کشباف و پنبهای به یکی از مسائل آزار دهنده، مخصوصا در مورد این نوع پارچه لباسها تبدیل شده است و همیشه، استفاده کننده این نوع از پارچهها برای حفظ اندازه و سلامت پارچه باید در هنگام شستشو مراقب بافت پارچه باشد.
در صورتی که قصد دارید از نوعی پارچه، لباس بدوزید، بهتر است برای جلوگیری از آبرفت پارچه بعد از دوخت لباس، ابتدا پارچه را تا کرده و حدود 2 ساعت داخل آب قرار دهید و به همان حالت از آب بیرون آورده و اجازه دهید در مجاورت هوا خشک شود.
شاید این یکی از سادهترین روشهایی باشد تا پارچه را با استفاده از آب در سایز و اندازه خود تثبیت کنیم، تا پس از دوخت پارچه و سپس شستشوی لباس، دچار آبرفت بیش از اندازه نشود.
چه نوع پارچه هایی آب میروند؟
برای این که بدانید که چه نوع پارچه هایی بیشتر دچار آبرفت میشوند، بهتر است توضیحات تکمیلی که در زیر برای شما آمده است را مطاله کنید تا در صورت امکان برای سالم نگه داشتن پارچههای لباس خود اقدامات لازم را انجام دهید.
- پارچه جین: پارچه جین با این که در هنگام تولید تا حد امکان آبرفت آن گرفته میشود، با این حال باز هم در هنگام شستشو دچار آبرفت شده و تغییر ساز میدهند. برای جلوگیری از آبرفت آنها، بهتر است لباسهایی با پارچه جین را با آب سرد یا ولرم و با مواد شوینده مناسب بشویید تا از کوچک شدن سایز آنها جلوگیری شود.
- پارچه پشمی: یکی دیگر از انواع پارچههایی که دچار آبرفت میشوند، پارچههای پشمی هستند. برای پیشگیری از این اتفاق، بهتر است که بعد از شستشو، پارچه پشمی را با مخلوط آب و سرکه دوباره بشویید و سپس آبکش کرده و خشک کنید تا مانع از آبرفت این نوع پارچه شوند.
- پارچه با الیاف مصنوعی: برای جلوگیری از آب رفتن لباسهایی با چنس پارچه پلیاستر و ریون، بهتر است آنها را داخل تشت مناسب با آب ولرم قرار دهید و سپس مقداری شامپو و نرم کننده اضافه کرده و بعد از گذشت 15 دقیقه، لباس را از آب خارج کنید و بدون گرفتن آب اضافی، روی یک سطح صاف پهن کنید تا با استفاده از هوا خشک شود.
سخن آخر
همانطور که در این مطلب اشاره شد، آبرفت پارچه علتهای مختلفی دارد که با استفاده از راه حلهای مختلف میتوانید هم پارچه را در اندازه خاص خود با روشهای گفته شده، تثبیت کرده و همچنین از آبرفت بیش از حد آنها جلوگیری کنید.
همه میدانیم که تغییر سایز و کوچک شدن لباس و پارچه از بدترین اتفاقهایی است که میتواند در مورد لباسی که به آن علاقه داریم بیوفتد، اما جای نگرانی نیست، زیرا با استفاده از نکات گفته شده به راحتی میتوانید از آبرفت پارچهها جلوگیری کنید.